Brightspace biedt een aantal rapportages om docenten inzicht te geven in de voortgang van studenten binnen hun course en interactie met de lesstof en elkaar. De meeste van deze rapportages zijn te vinden onder Class Progress en Content Reports. We leggen uit welke studiedata te vinden is onder deze rapportages en hoe deze informatie gebruikt kan en mag worden.
Class Progress - Wat is het?
Class Progress biedt docenten een overzicht van de studenten binnen een course, oftewel, hun voortgang van activiteiten in de course. Studenten hebben ook toegang tot Class Progress, maar zij zien alleen hun eigen voortgang en activiteiten en niet die van andere studenten.
Alle informatie die onder Class Progress is terug te vinden, is een samenvatting of overzicht van data die ook elders in de course te vinden is. Met andere woorden: er staat hier geen 'nieuwe' informatie. Voorbeeld: via Assignments is per assignment te zien wie deze heeft ingeleverd. Class Progress geeft dit per student weer, waardoor de docent niet iedere assignment hoeft te openen om te bekijken of een bepaalde student dit heeft ingeleverd.
AVG Aspecten
De Content Reports en sommige onderdelen van Class Progress zijn niet beschikbaar omdat ze niet voldoen aan de AVG. Dit is het geval voor Login History, System Access History en Course Access. Deze rapporten maken het mogelijk om te zien hoe vaak de student Brightspace heeft geopend, wanneer en vanaf welk IP adres. Deze informatie heeft geen didactische toegevoegde waarde en is daarom voor docenten (en studenten) niet beschikbaar.
De functionaliteit Class Progress geeft inzage in de activiteiten van studenten die alleen bij raadplegen van studiemateriaal in Brightspace mogelijk is. De inbreuk op de privacy van de student is groot, omdat de docent een grotere inkijk kan krijgen in de wijze waarop de student zijn/haar studie vorm geeft. Maar met het gebruik van de data die via Content Reports beschikbaar komt, beperken we de privacy van de student. Een belangenafweging, uitgevoerd bij de DPIA (= Data Protection Impact Assessment, een privacy risico analyse) gaf aan het gebruik van deze data helaas niet opweegt tegen de privacy impact voor de student. Deze omstandigheden hebben ertoe geleid dat ten tijde van de DPIA werd besloten dat de functionaliteit niet in gebruik kon worden genomen.
Kortom, het gebruik van de Content Reports is daarom op grond van de AVG niet toegestaan.
Content Reports - Wat is het?
De Content Reports kan inzicht geven in het gebruik van de beschikbare content in de course door studenten. De overzichtspagina toont hoeveel studenten bepaalde content kunnen zien, hoeveel studenten het daadwerkelijk bekeken hebben, en hoe lang studenten gemiddeld de content hebben bezocht.
In de Content Reports is het mogelijk om per content item door te klikken om individuele informatie per student te zien: hoe vaak de student het item heeft bekeken, hoe lang in totaal, hoe lang gemiddeld per keer, en wanneer de student voor het laatst de content heeft bekeken.
Let op: de data onder Content Reports is een indicatie voor het gebruik/bezoek van de content. Dat geldt zowel voor het totaaloverzicht als het individuele rapport. Browserinstellingen, het gebruik van ad-blockers en het weren van cookies kunnen het beeld vertroebelen. De data in Content Reports kan daarom niet als enige informatiebron gebruikt worden om beslissingen over (de begeleiding van) studenten te nemen. Daarom adviseren we om op een andere manier na gaan of de content is benut; bijvoorbeeld door dit te vragen aan studenten of door formatieve quizzes in te zetten.
Voorlopig zijn de Conten Reports uitgeschakeld vanwege de strenge Nederlandse privacywetgeving.
Beschikbare rapportages - Wat is beschikbaar, en waarom?
Welke informatie is precies voor docenten beschikbaar in de rapportages? En waarom is het beschikbaar?
In het algemeen geeft Class Progress de docent inzicht in de voortgang en de (online) activiteiten van studenten binnen de course. Docenten kunnen de informatie gebruiken om inzicht te krijgen in de ondersteuning die studenten in de course nodig hebben. Wanneer een docent bijvoorbeeld opmerkt dat studenten moeite hebben met een bepaalde opdracht, dan kan de docent informatie uit Class Progress gebruiken om inzicht te krijgen waarom dat het geval is. Doen zij actief mee in online opdrachten en discussies?
Het is nadrukkelijk niet toegestaan de rapportages te gebruiken om studenten te beoordelen, alleen om beter inzicht te krijgen in de voortgang van studenten, hun interactie met de lesstof en met elkaar. De enige uitzondering is het Learning Outcomes Report. Docenten bij opleidingen die programmatisch toetsen kunnen bijvoorbeeld het Learning Outcomes Report gebruiken om een beter inzicht te krijgen in hoe de student ervoor staat.
Hoe kan je als docent en docententeam de beschikbare data gebruiken?
Allereerst: het is belangrijk om een volledig beeld te vormen van de student en niet uitsluitend op de statistieken uit de beschikbare rapporten af te gaan. De vuistregel is: “Wacht met het vormen van een oordeel tot je een volledig beeld hebt.”
Zoals al gesteld, student-activiteit mag niet gebruikt worden om studenten te beoordelen.
- Bespreek met je docententeam welke data je gebruikt en hoe jullie de rapportages gebruiken, zodat je als team op dezelfde manier werkt.
- Bespreek het gebruik van de rapportages met studenten aan het begin van je vak, zodat studenten niet voor verrassingen komen te staan. Vraag daarbij wat zij ervan vinden dat je deze data gebruikt. Geef altijd aan dat het doel is studenten zo goed mogelijk te begeleiden en het onderwijsmateriaal te verbeteren.
- Bekijk tijdens de cursus samen met studenten de rapportages. Kloppen de gegevens die Brightspace heeft verzameld, zoals de duur van het bekijken van content? Zo niet, is er misschien een goede verklaring voor? Onthoud: het doel is om studenten te begeleiden, niet om ze te corrigeren op hun Brightspace-gebruik.
Onderstaand twee use cases die beschrijven of, en hoe, Class Progress kan worden ingezet in het onderwijs. Deze opsomming is niet uitputtend. Heb je een andere casus en wil je toetsen of deze ook geschikt is voor het inzetten van Class Progress, leg deze dan voor aan je opleidingsmanager of onderwijsadviseur van je faculteit.
Usecase 1: Blended programma
Een docent van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen heeft haar lessen blended vormgegeven volgens het Flipped Classroom concept. Studenten bereiden de lessen online voor, zodat ze tijdens de lessen tijd hebben om onder begeleiding aan hun ontwerp te werken.
Voor de volgende les is het belangrijk dat studenten voorbereid komen, anders komen ze namelijk voor niets. De docent heeft daarom een assignment gemaakt, zodat de studenten hun voorbereidingen vooraf kunnen inleveren. De docent kijkt via het Gradebook of de studenten zich inderdaad hebben voorbereid. Ze stuurt de studenten die dat nog niet hebben gedaan een herinnering om ze te wijzen op het belang van een goede voorbereiding voor de volgende bijeenkomst.
Ze gaat hierbij zorgvuldig te werk:
- Voordat zij de mails verstuurt, bespreekt zij voorafgaand aan de colleges deze werkwijze met haar collega’s.
- Bij het eerste college heeft ze deze werkwijze besproken met haar studenten. Daarbij heeft zij aangegeven dat deze informatie niet wordt gebruikt voor een eventuele beoordeling.
- De tekst van het bericht stelt ze zo op dat het een aanbeveling is en dat er een voorbehoud is dat als deze informatie niet klopt zij zich kunnen melden of het advies naast zich neer kunnen leggen.
Usecase 2: Begeleiding door de SLB’er
Een SLB’er van de opleiding Verpleegkunde heeft periodiek gesprekken met zijn studenten over hun studievoortgang. Hij heeft alle studenten al een keer gesproken en toen met hen afspraken gemaakt over het gebruik van Brightspace voor de begeleiding. Deze week heeft hij met twee studenten een vervolgafspraak. Hij bereidt de gesprekken voor door de voortgang van de studenten in enkele courses in Brightspace op te zoeken.
Via Class Progress krijgt hij inzicht in het aantal opdrachten dat de studenten hebben ingeleverd ten opzichte van het totaal aantal opdrachten. Hij ziet dat dit in orde is. Tijdens het gesprek kijkt de docent met elke student samen naar deze overzichten, zodat de student kan toelichten wat hij of zij gedaan heeft en waar hij of zij begeleiding bij nodig heeft.
Vorige week is één van zijn studenten bij een ingepland vervolggesprek niet gekomen. Ook neemt de student zijn telefoon niet op en reageert niet op e-mail. De docent kan via Discussions zien dat de student wel heeft meegedaan aan de online opdracht in het Discussion board. Misschien was de student alleen de afspraak vergeten? Vooralsnog geen reden tot paniek. De student lijkt gelukkig nog aan boord. Misschien was de student alleen de afspraak vergeten. De SLB-er neemt voor nu geen verdere actie.
De SLB-er gaat hierbij zorgvuldig te werk:
- Voordat hij deze rapporten opzoekt voor zijn begeleiding, bespreekt hij voorafgaand aan het semester deze werkwijze voor begeleiding en opvolging met zijn collega’s.
- Aan het begin van het collegejaar heeft hij deze werkwijze besproken met zijn studenten in het eerste gesprek. Daarbij heeft hij aangegeven dat deze informatie niet wordt gebruikt voor een eventuele beoordeling.
- Bij eventuele communicatie over de inzichten uit het systeem geeft hij aan dat het om een indicatie aan en dat er een voorbehoud is dat als deze informatie niet klopt de student zich kan melden of het advies naast zich neer kan leggen.
Toelichting op beschikbare rapportages en mogelijke inzichten
Onderstaande tabel beschrijft de beschikbare rapportages, hun mogelijke toepassing en of zij voor een beoordeling gebruikt mogen worden.
Rapportage |
Wat is het? |
Waarom is het beschikbaar? |
Beoordeling |
Grades |
Een overzicht per student van alles wat statistisch berekend kan worden binnen de course: assignments, quizzes, bijdragen aan discussion boards etc. |
Dit rapport geeft zowel de student als de docent inzicht in de voortgang in de course. |
Nee |
Learning outcomes |
Learning outcomes kunnen gekoppeld worden aan opdrachten om de voortgang van de student op leeruitkomst- of competentieniveau te kunnen volgen. |
Dit rapport is vooral in gebruik door opleidingen die programmatisch toetsen of daar elementen uit toepassen. |
Ja |
Discussions |
Overzicht van gelezen posts, gecreëerde 'threads' en antwoorden in discussiefora in de course. |
Het rapport geeft een redelijke indicatie van het lezen van de discussiefora, en een goede indicatie van het gebruik van discussiefora in de course. |
Nee. Inhoudelijke bijdragen aan discussion boards mogen wel gebruikt worden voor het beoordelen. |
Assignments |
Overzicht van ingeleverde opdrachten per student. Toont het aantal ingeleverde opdrachten als percentage van het totaal aantal opdrachten. |
Het rapport geeft zowel de docent als de student goed inzicht in de voortgang van alle opdrachten. Het geeft ook goede toegang tot de feedback die gegeven is. |
Ja |
Quizzes |
Samenvatting van afgeronde quizzes: aantal, score en duur indien van toepassing. |
Het rapport geeft inzicht of de student beschikbare (oefen)quizzes heeft gemaakt en hoe is gepresteerd. Het is bedoeld voor formatief gebruik. |
Nee |
Surveys |
Samenvatting van afgeronde surveys. |
Het rapport geeft inzicht in deelname aan enquêtes. |
Nee |