Brightspace-support

Veelgestelde vragen - Docenten

Updated on

Blackboard

Wat gaat er met Blackboard gebeuren?

Vanaf collegejaar 2022-2023 is de Haagse Hogeschool overgestapt van Blackboard op Brightspace. Blackboard wordt vanaf nu niet meer gebruikt voor het verzorgen van onderwijs. Echter staan er nog veel gegevens in Blackboard, die bewaard dienen te blijven. Daarom zal er een kopie worden gemaakt van de gehele Blackboard omgeving en naar een archiefomgeving worden gezet (Blackboard Archive).

Cursussen en organisations worden in zijn totaliteit naar de archiefomgeving gekopieërd in de week van 31 oktober -6 november. Gedurende deze week is Blackboard offline

Let op: Na 1 januari 2023 is het archief alleen en beperkt bereikbaar voor LSO-ers en Functioneel Beheer. Zorg er dus voor dat je zelf tijdig jouw onderwijsmateriaal uit Blackboard haalt.

Wanneer stopt Blackboard?

Blackboard is toegankelijk tot 19 december 2022. Voor die tijd moet de informatie en documenten uit Blackboard veiliggesteld zijn. 

Let op: Na 1 januari 2023 is het archief alleen en beperkt bereikbaar voor LSO-ers en Functioneel Beheer. Zorg er dus voor dat je zelf tijdig jouw onderwijsmateriaal uit Blackboard haalt.

Tot wanneer hebben docenten en studenten toegang tot het cursusmateriaal?

De toegang voor docenten en studenten in Blackboard is tot 19 december. Daarnaast gaat Blackboard een week offline van 31 oktober t/m 6 november om een kopie naar het archief te maken.

Mijn Blackboard-cursus loopt door in 2022. Zijn er uitzonderingen mogelijk voor live onderwijs vanuit Blackboard?

Nee, al het actieve onderwijs moet in Brightspace plaatsvinden. Er is geen uitzonderingsmogelijkheid voor het wijzigen of toevoegen van informatie aan Blackboard. Er kunnen dus geen nieuwe cursussen, announcements of assignments geplaatst worden. Daarnaast kunnen studenten ook geen bijdragen meer inleveren of wijzigen. Daarom is het belangrijk dat al het live onderwijs in Brightspace plaats vindt, ook herkansingsonderwijs en of kortlopende cursussen. Neem bij vragen contact op met je facultaire projectleider Brightspace.

Wat kunnen studenten uit Blackboard halen?

Als student kun je bepaalde documenten bewaren. Denk daarbij aan lesmateriaal, ingeleverde opdrachten of je portfolio.

Hoe migreer ik mijn Blackboardcursus naar Brightspace?

Het heeft de voorkeur om content handmatig over te zetten naar Brightspace om je er van te verzekeren dat je de juiste structuur aanhoudt in Brightspace. Het is echter mogelijk om bepaalde content te exporteren uit Blackboard en deze te importeren in Brightspace. Uitleg daarover vind je hier.

Kan ik extra support aanvragen voor het overzetten van mijn cursussen van Blackboard naar Brightspace?

Een docent kan 2 uur ondersteuning krijgen van een student-assistent. Samen met de docent werken ze dan aan het overzetten van materialen naar Brightspace.

De supportdesk kan ook helpen met het (alvast) exporteren van je Blackboarcursus.

Beide opties kunnen ondersteund worden door een aanvraag te doen via [email protected].

Inschrijving

Wanneer krijgen studenten toegang tot Brightspace?

Studenten krijgen toegang tot Brightspace zodra zij hun inloggegevens voor hun HHs account hebben. Ze worden pas vanaf vanaf een maand voor de start van het studiejaar toegevoegd aan cursussen via de integratie met Osiris. Mochten studenten eerder toegang nodig hebben, dan kunnen ze zichzelf inschrijven middels een self-enrollment link, of ze kunnen handmatig toegevoegd worden door docent, LSO'er of Student Assistent.

Kunnen jullie een student of docent toevoegen aan een cursus?

Inschrijvingen gaan normaal gesproken via Osiris. In uitzonderingsgevallen kan door de docenten die al toegang hebben tot deze cursus, of door de LSO'er handmatig iemand worden toegevoegd aan een cursus. Klik hier voor meer informatie.

Waarom kunnen studenten zichzelf niet inschrijven voor Brightspace cursussen door te zoeken naar cursussen, zoals in Blackboard?

Idealiter schrijven studenten zich in voor cursussen in Osiris, waardoor ze toegang krijgen tot de course in Brightspace. De inschrijving in Osiris wordt niet alleen gebruikt voor Brightspace, maar ook voor applicaties zoals Remindo en voor periode-evaluaties en roostering. Als het nodig is om studenten toch zichzelf te laten inschrijven voor cursussen in Brightspace, dan is dat mogelijk. Neem contact op met de Support Desk voor de mogelijkheden.

Wie kunnen studenten uitschrijven?

LSOers, docenten, en student-assistenten. Als een student via Osiris is ingeschreven, dient de uitschrijving ook daar te gebeuren. Anders blijft de student automatisch weer ingeschreven worden door de integratie met Osiris.

Zijn batch enrollments (massa-inschrijvingen) mogelijk?

Ja, maar enkel door LSO'ers. Zij kunnen een .csv of .txt document gebruiken om studenten en masse in te schrijven voor cursussen.

Is het mogelijk om studenten zo in te schrijven dat ze automatisch in de juiste groep komen?

Het is nog niet mogelijk voor docenten om studenten en masse in groepen in te schrijven. Sommige opleidingen maken hiervoor gebruik van self-enrollment groups (groepen waarbij studenten zichzelf in kunnen schrijven) als alternatief. Wij zijn bezig om te kijken of groepen uit Osiris automatisch overgezet kunnen worden naar Brightspace.

Hoe werkt de Self-Enrollment optie?

Studenten kunnen zichzelf inschrijven middels een link. Een LSO'er kan dit instellen.

Hoe voeg ik mensen toe als Student Assistent voor een faculteit?

Een LSO'er kan dit aanvragen via Topdesk.

Kan ik de manier van inschrijven aanpassen voor een groep nadat ik deze al heb aangemaakt?

Nee, maar het is altijd mogelijk om studenten handmatig toe te voegen of te verwijderen mocht dat nodig zijn.

Ik wil graag Dummy Studenten voor mijn cursus, is dit mogelijk?

Ja, dit is mogelijk. Instructies voor het toevoegen van Dummy Studenten staan in dit artikel. Je kan ook gebruiken maken van de "View as Student" optie, of je kunt collega's toevoegen als studenten middels de Classlist.

Een cursus aanvragen

Kan ik een tweede sandbox krijgen?

Nee. De Sandbox wordt automatisch gecreëerd wanneer je Brightspace account wordt aangemaakt.

Ik wil een nieuwe/lege cursus in BS. Kunnen jullie er een maken?

Normaal gesproken kunnen cursussen alleen aangemaakt worden via de Osiris integratie. In uitzonderingsgevallen kan handmatig een cursus worden aangemaakt. Je vraagt dit aan via je LSO'er, of via de Support Desk als jouw organisatieonderdeel geen LSO'er heeft.

Overigens worden handmatige cursussen alleen aangemaakt als wordt voldaan aan enkele criteria, bijvoorbeeld in het geval er geen Osiris cursus bestaat of als dezelfde Osiris cursus meerdere keren per semester wordt aangeboden.

Wanneer verschijnt mijn cursus in Brightspace?

Wanneer een cursus wordt aangemaakt in Osiris, is er een optie om de cursus ook meteen aan te laten maken in Brightspace. Als deze optie is aangevinkt en de course op "Final" staat, dan wordt deze bijna onmiddellijk aangemaakt. Dit proces moet worden uitgevoerd door een LSO'er.

Kunnen cursussen opnieuw gebruikt worden na een jaar? Als in, verwijder het jaar uit de titel en dan gebruiken wij deze opnieuw en opnieuw?

Nee, dit is niet mogelijk. Dit zou problemen kunnen opleveren met archivering, het overzichtelijk houden van studenten in de cursus en problemen met de integratie met Osiris omdat cursussen in Osiris per jaar worden aangemaakt.

Kan ik een cursus verwijderen?

Nee, deze kan enkel gearchiveerd worden om deze onzichtbaar te maken. Dit kan op verzoek door de Support Desk worden gedaan.

Kunnen docenten cursussen aanvragen voor "organisations"/communities?

Docenten kunnen dit aanvragen bij de LSO'er. Er zijn echter wel richtlijnen. De belangrijkste is dat de cursus nauw gerelateerd moet zijn aan onderwijsactiviteiten.

Archiveren

Wat gebeurt er als studenten een cursus afronden? (blijft deze cursus altijd zichtbaar, of verdwijnt deze als ze eenmaal zijn uitgeschreven?)

De student behoudt de toegang tot de cursus, aangezien ze mogelijk materiaal uit deze cursus nodig hebben later in hun studie. Op een bepaald moment worden de oude cursussen verplaatst naar het archief.

Hoe lang blijven documenten gearchiveerd op Brightspace?

Op zijn minst tot de minimale wettelijke bewaarperiode. Het is echter de taak van de faculteit zelf om ervoor te zorgen dat zij hun documenten op de juiste plek opslaan. Brightspace is geen archiefomgeving voor studiehandleidingen, cursusomschrijvingen etc.

Lay-out

Kan ik de taal van Brightspace veranderen naar het Nederlands?

Voor nu is het besluit genomen om de standaard Brightspace menu's alleen in het Engels aan te bieden.

Het is wel mogelijk om het template, onder het Content deel van de cursus, te vervangen door een Nederlandstalig template. Hier vind je hoe je dat kunt doen.

Wat is de maximale hoeveelheid opslagruimte van Brightspace?

Technisch gezien is er geen maximum, maar opslagruimte is duur. Hierom wordt het sterk geadviseerd om externe applicaties, zoals Sharepoint, Stream, en andere HHS-goedgekeurde opslagplekken te gebruiken voor grote bestanden.

De Visual Table of Contents op de Course Homepage doet niet wat ik verwacht, wat is er aan de hand?

De Visual Table of Contents geeft studenten een indicatie over hun voortgang in de beschikbare content in de cursus. Het is ook mogelijk om vanaf deze widget door te klikken naar het Content deel van de cursus. Om de widget aan te passen en eventuele problemen op te lossen, lees het artikel over de Visual Table of Contents

Ik vind de Visual Table of Contents niet handig. Kan ik deze verwijderen?

Nee. Widgets kunnen niet worden verwijderd en/of uitgezet.

 

Afbeeldingen en andere content wordt niet of niet goed weergegeven, wat moet ik doen?

Controleer of je browser en browserinstellingen ondersteund worden op deze site. Is dat het geval, maar ondervind je toch nog problemen? Neem dan contact op met de support desk.

Course Tools

Bevat de Ouriginal database ook werk wat eerder door studenten is ingeleverd in Blackboard?

Ja, Ouriginal heeft dezelfde database. Om een bron toe te voegen die niet in de database staat, is er de "Include Source" knop. Wees je er wel van bewust dat het niet mogelijk is om een plagiaatbron die door een student is gemaakt (zoals bijvoorbeeld een eerder ingeleverd paper) in te zien vanwege privacy redenen.

Is er een integratie met Sharepoint?

Nee, maar het is wel mogelijk om Sharepoint te synchroniseren met je computer, waardoor je de documenten kunt uploaden alsof het gewoon documenten op je computer zijn. Klik hier voor meer informatie.

Is er een specifieke hoeveelheid opslagruimte beschikbaar voor het inleveren van opdrachten? Is er een maximale grootte/hoeveelheid?

Nee, er is geen specifieke limiet. Als het om een zeer groot document gaat, dan raden wij echter wel andere opties aan, mede omdat het erg lang kan duren om grote bestanden te uploaden. Daardoor is er een risico dat de upload wordt onderbroken. Voor video-opdrachten, bijvoorbeeld, raden wij aan om deze te uploaden via Stream en dan vervolgens de URL in te leveren, in plaats van de video zelf.

Hoe kopieer ik bepaalde onderdelen van een cursus naar een andere cursus?

Ga naar de cursus, en ga dan vervolgens naar Course Tools > Course Admin. Selecteer Import/Export/Copy Components, kies voor Import Components, en klik op Start. Voor meer informatie, klik hier.

Het lukt me niet om een onderdeel op zichtbaar te zetten, wat moet ik doen?

Ga naar deze handleiding

Hoe geef ik feedback vrij aan studenten?

Er zijn meerdere manieren waarop dit kan. De meest gebruikte is via Assignments. In Assignments geef je feedback door op het ingeleverde document te klikken en feedback in te voeren. Je hebt dan de optie om de feedback te publiceren, of om het als concept (draft) op te slaan. Vervolgens ga je terug naar het overzicht van alle ingeleverde documenten, selecteer je alle documenten, en klik je op Publish Feedback om alle cijfers en feedback vrij te geven. Voor meer informatie over het publiceren van feedback, klik hier.

Om feedback vrij te geven op andere manieren, zie deze artikelen:

Discussies nakijken

Hoe kan ik feedback van een quiz publiceren?

Hoe beoordeel ik een groepsopdracht (Group Assignment)?

Ik kan de "Start Quiz" knop niet zien (in de "Student View"), klopt dat? En hoe bekijk ik dan de quiz?

Dat klopt, in de studentenweergave is het niet mogelijk om de Start Quiz knop te zien. Het is echter alsnog mogelijk om de quiz te bekijken alsof je een student bent. Ga naar Course Tools > Quizzes, klik op het pijltje naast de naam van de quiz die je in wilt zien, en selecteer "Preview". Op deze manier doorloop je de quiz zoals een student dat zou doen.

Hoe voeg ik iets toe aan een HTML document, en hoe embed ik iets in een HTML document?

Klik op het "Play/Pause/Rondje/Vierkantje" knop in het HTML document om dingen toe te voegen zoals bestanden op de computer of YouTube videos. Naast deze knop is er de "Insert Quicklink" optie, waarmee je een link naar andere content van de cursus kunt plaatsen (zoals bijvoorbeeld een opdracht of quiz), externe leermiddelen (zoals FeedbackFruits), tools van derde partijen (zoals een MS Teams meeting), of specifieke websites. Naast de link knop is een Insert Image knop. Met deze knop kan je een afbeelding uploaden vanuit je computer, URL, of een afbeelding die al in de cursus staat. Met het kleine + knopje naast de Insert Image knop is het mogelijk om een tabel in te voeren.

Om iets te embedden moet je een HTMl document openen en klikken op het "Play/Pause/Rondje/Vierkantje". Er opent nu een nieuw scherm; klik op de optie Embed Code. Plak een gekopieerde code (zoals die van een YouTube video) en klik op Save and Close.

Ik kan de antwoorden van mijn quiz niet zichtbaar maken, wat moet ik doen?

Wat studenten kunnen zien nadat ze een quiz hebben ingeleverd kan aangepast worden door naar Quizzes te gaan, de juiste quiz op te zoeken, en te klikken op Edit Quiz. Onder Submission Views (het vijfde tabblad) staat dan de optie Default View (standaardweergave). Het standaard bericht wat studenten te zien krijgen staat onder Message. Hier kan dit ook worden aangepast, samen met alle andere dingen die studenten wel of niet kunnen zien bij inlevering. Voor meer informatie, refereer naar dit artikel

Overig

Is het mogelijk om leeruitkomsten te gebruiken voor meerdere cursussen? Bijvoorbeeld, een leeruitkomst waar vanuit meerdere cursussen aan kan worden gewerkt?

We kunnen Learning Outcomes (leeruitkomsten) toevoegen op Hogeschoolniveau zodat ze in meerdere cursussen gebruikt kunnen worden. Het is nog niet mogelijk om rapportages te maken over cursussen heen.

Zijn er test accounts beschikbaar om een course als Student te ervaren?

Ja, er zijn enkele test accounts beschikbaar. Lees meer over het gebruik van test accoutns in dit artikel.

Next Article Veelgestelde vragen - Studenten
Still need help or want to follow a training? Contact Us